Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Порядок та строки звільнення  за власним бажанням з поважних причин

Дата: 31.05.2021 13:04
Кількість переглядів: 1354

Фото без опису

Порядок та строки звільнення  за власним бажанням з поважних причин

Поняття «звільнення за власним бажанням»

Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника на підставі ст.38 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) є звільненням за власним бажанням.

Види звільнення за власним бажанням

Звільнення може бути двох основних видів:  з поважних причин, без поважних причин.

Статтею 38 КЗпП України передбачено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. - в даному випадку мова іде про звільнення без поважних причин.

Власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, а саме:

  • переїзд на нове місце проживання;

  • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

  • вступ до навчального закладу;

  • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

  • вагітність;

  • догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом;

  • догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи;

  • вихід на пенсію;

  • прийняття на роботу за конкурсом,

  • інші поважні причини.

Відмінність між цими видами полягає у тому, що при звільненні з поважних причин працівник не зобов’язаний повідомляти працедавця про звільнення за 2 тижні. Працівник має можливість бути звільненим у строк, про який просить.

У разі звільнення з поважних причин, в заяві слід вказати не тільки передбачувану дату звільнення, а й причину такого звільнення, а також докласти підтверджуючі документи.

Законодавством передбачено обов’язкове документальне підтвердження поважності причини для звільнення у двох випадках: неможливість проживання у даній місцевості та догляд за хворим членом сім’ї. Ці обставини повинні бути підтверджені медичним висновком.

Щодо документального оформлення поважності інших причин, то в законі немає вказівки на обов’язковість надання роботодавцю підтверджуючих документів. Але, виходячи із звичаїв ділового обороту, вимог до оформлення кадрових документів, поважність причини повинна бути доведена, оскільки у даному випадку звільнення відбувається без обов’язкового дотримання двотижневого терміну попередження про звільнення.

 

Порядок оформлення запису про звільнення

Працівник, який виявив бажання звільнитись и має на це поважні причини в заяві на звільнення наприклад зазначає : «Прошу звільнити мене за власним бажанням у зв’язку із переїздом на нове місце проживання»

Запис про звільнення у трудовій книжці також повинен проводитися із зазначенням поважної причини звільнення  Так, наприклад, до трудової книжки працівника роботодавцем вноситься запис: «Звільнений за власним бажанням у зв’язку із переїздом на нове місце проживання, ст.38 КЗпП України».  Дана вимога передбачена п. 2.26 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, від 29.07.1993 р. №58.

Порядок розрахунку при звільненні з роботи

Відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Днем звільнення вважається останній день роботи.

Право на відпустку при звільненні з роботи

Не залежно від  причини звільнення (з поважної причини чи без) працівник перед звільненням має право використати  щорічні та додаткові відпустки  або отримати за них компенсацію.

Переваги звільнення за власним бажанням з поважних причин

Слід зазначити, що наявність поважних причин звільнення за власним бажанням враховується як юридичний факт при виплаті допомоги по безробіттю.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості особи, яка звільнилася за власним бажанням з поважних причин. А особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, згідно з ч. 4 ст. 23 Закону — з 91-го календарного дня.

Білокуракинське бюро правової допомоги                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           вул. Базарна, 13, смт. Білокуракине, 92200,

(06462) 2-26-91     Bilokurakynske@legalaid.kh.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь