Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Право власності на земельну ділянку посвідчено державним актом «старого зразка», який не містить інформації щодо кадастрового номера земельної ділянки

Дата: 19.10.2021 13:01
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

Що таке кадастровий номер, для  чого він потрібен, а також як його  отримати? Спробуємо  розібратись з цим питанням  використовуючи покроковий алгоритм дій.

Кадастровим  номером земельної ділянки є індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. (пункт 29 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року за № 1051З  01.01.2013 року набрали чинність Закон України «Про Державний земельний кадастр», Порядок (далі – Порядок).

Іншими словами – це ідентифікатор земельної ділянки, який присвоюється за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру, незалежно від форми власності та не змінюється у разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї .

Чи є необхідністю присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці, право власності чи право постійного користування на яку,  посвідчено  державним актом «старого зразка»?

Відповідно до пункту десятого Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр» документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

Однак, через відсутність кадастрових номерів земельних ділянок у державних актах «старого зразка», виникають проблеми у разі здійснення з земельною ділянкою будь-яких правочинів. Відповідно  до вимог статті 132 Земельного кодексу України, наявність  кадастрового номеру є істотною умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини щодо земельної ділянки та здійснення інших юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою.

Як присвоюється кадастровий номер?

По перше, для вирішення питання щодо визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці власнику або набувачу права на земельну ділянку необхідно звернутися до територіального органу земельних ресурсів із заявою щодо присвоєння земельній ділянці кадастрового номера.

Територіальні органи земельних ресурсів перевірять наявність в архіві документації із землеустрою та якщо документація відсутня, то для отримання кадастрового номера необхідно:

•          Звернутися до сертифікованого інженера-землевпорядника. Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є: юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою; фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

•          Укласти договір  із землевпорядною організацією. Взаємовідносини замовників і розробників документації із землеустрою регулюються законодавством України і договором.

•          Отримати виготовлену  технічну документацію. Відповідно до укладеного з Вами договору землевпорядна­ організація зробить кадастрову зйомку меж земельної ділянки, створить технічну документацію із землеустрою та цифровий обмінний XML-файл Вашої ділянки.

•          Звернутись  до державного реєстратора знаходиться за адресою: 92202, Луганська обл., смт. Білокуракине, вул. Центральна, 63-а (http://bilokurakynska-gromada.gov.ua) та замовити послугу «Державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру».  Перелік документів визначено пунктом четвертим статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр». Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію подаються:

-           заява про реєстрацію земельної ділянки;

-           оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

-           документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа;

-           документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.

! Заява з доданими документами надається заявником особисто чи уповноваженою ним особою або надсилається поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно надається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який буде містити інформацію про розмір, адресу, кадастровий номер земельної ділянки та інформацію про її власника, відповідно до пункту восьмого статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр»

Білокуракинське бюро правової допомоги                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           вул. Базарна, 13, смт. Білокуракине, 92200, 2-26-91     Bilokurakynske@legalaid.lg.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь