Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Доступ осіб з інвалідністю до безоплатної правової допомоги та Правосуддя

Дата: 03.12.2021 14:25
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

Доволі часто захищати свої порушені права приходитися через судові інстанції, що доволі складно без професійної правової допомоги та елементарної правової грамотності. Більш складною ця задача є  для людей  з інвалідністю. Оскільки крім всього іншого виникає проблема пов’язана із фізичним доступом до суду. Право на ефективний доступ людей із інвалідністю  до правосуддя закріплено на міжнародному рівні, а саме в статті 13 Конвенції про права осіб з інвалідністю.  Для  забезпечення людям з  інвалідністю ефективного доступу до правосуддя на рівні з іншими категоріями громадян, створено необхідну законодавчу базу.

Згідно закону України «Про безоплатну правову допомогу» - право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто допомогу в складанні процесуального документа (заяви, позовної заяви) та допомогу в суді шляхом представництва, мають особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Для отримання допомоги необхідно надати такі документи:

-    паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;

- пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;

-  довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Питання захисту прав осіб з інвалідністю є дуже актуальним, оскільки саме ця категорія відноситься до найменш захищених, найбільш вразливих груп населення.

Білокуракинське бюро правової допомоги

(06462) 2-26-91

 Bilokurakynske@legalaid.lg.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь