Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Орендна плата за користування земельною ділянкою

Дата: 09.02.2022 16:23
Кількість переглядів: 288

Користування земельною ділянкою здійснюється на підставі договору оренди землі, який укладається між власником земельної ділянки (орендодавцем) та особою, яка має намір користуватися земельною ділянкою (орендарем).

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Указом Президента від 02 лютого 2002 року № 92 "Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв)" - мінімальний розмір орендної плати не може бути менше 3 відсотків від визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

Зважаючи, на принцип свободи договору, визначений Цивільним кодексом України, сторони не обмежені встановленням виключно мінімального рівня орендної плати у договорі та шляхом переговорів можуть дійти згоди про встановлення будь-якого розміру орендної плати, але не нижче мінімального.

Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін, (стаття 23 Закону України "Про оренду землі"). Інтенсивність  таких переглядів зазначається в договорі.  

Зміна розміру орендної плати оформлюється додатковою угодою, яка є невід’ємною частиною договору оренди землі.

За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Договір оренди земельної ділянки підлягає обов’язковій державній реєстрації. Саме з моменту державної реєстрації договору оренди землі виникає обов’язок орендаря земельної ділянки щодо виплати орендної плати.

Спори, пов’язані з орендою землі, у тому числі, ті що стосуються орендної плати за земельну ділянку, вирішуються між сторонами у договірному порядку. Якщо сторони не змогли досягнути згоди між собою щодо орендної плати спір вирішується у судовому порядку.

У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Орендар зобов’язаний дотримуватися умов договору оренди та виплачувати орендну плату у розмірі, на умовах і в строки, що передбачені в договорі. Серед підстав припинення права користування земельною ділянкою (дострокове розірвання договору оренди землі), зокрема, передбачено і систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Відповідно до пункту «в» частини першої статті 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані: …своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

 

Як показує судова практика - систематичне  (два и більше разів) не виконання умов договору щодо сплати орендної плати також може бути підставою для розірвання договору. 

Постанова Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/80458238

 

Білокуракинське бюро правової допомоги

 вул. Базарна, 13, смт.Білокуракино, 92200,

(06462) 2-26-91

 Bilokurakynske@legalaid.lg.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь