Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Орендна плата за користування земельною ділянкою

Дата: 09.02.2022 16:23
Кількість переглядів: 349

Користування земельною ділянкою здійснюється на підставі договору оренди землі, який укладається між власником земельної ділянки (орендодавцем) та особою, яка має намір користуватися земельною ділянкою (орендарем).

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Указом Президента від 02 лютого 2002 року № 92 "Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв)" - мінімальний розмір орендної плати не може бути менше 3 відсотків від визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

Зважаючи, на принцип свободи договору, визначений Цивільним кодексом України, сторони не обмежені встановленням виключно мінімального рівня орендної плати у договорі та шляхом переговорів можуть дійти згоди про встановлення будь-якого розміру орендної плати, але не нижче мінімального.

Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін, (стаття 23 Закону України "Про оренду землі"). Інтенсивність  таких переглядів зазначається в договорі.  

Зміна розміру орендної плати оформлюється додатковою угодою, яка є невід’ємною частиною договору оренди землі.

За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Договір оренди земельної ділянки підлягає обов’язковій державній реєстрації. Саме з моменту державної реєстрації договору оренди землі виникає обов’язок орендаря земельної ділянки щодо виплати орендної плати.

Спори, пов’язані з орендою землі, у тому числі, ті що стосуються орендної плати за земельну ділянку, вирішуються між сторонами у договірному порядку. Якщо сторони не змогли досягнути згоди між собою щодо орендної плати спір вирішується у судовому порядку.

У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Орендар зобов’язаний дотримуватися умов договору оренди та виплачувати орендну плату у розмірі, на умовах і в строки, що передбачені в договорі. Серед підстав припинення права користування земельною ділянкою (дострокове розірвання договору оренди землі), зокрема, передбачено і систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Відповідно до пункту «в» частини першої статті 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані: …своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

 

Як показує судова практика - систематичне  (два и більше разів) не виконання умов договору щодо сплати орендної плати також може бути підставою для розірвання договору. 

Постанова Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/80458238

 

Білокуракинське бюро правової допомоги

 вул. Базарна, 13, смт.Білокуракино, 92200,

(06462) 2-26-91

 Bilokurakynske@legalaid.lg.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь