Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Чорнобиль: відлуння минулого, попередження майбутньому

Дата: 26.04.2024 10:00
Кількість переглядів: 40

Фото без описуЧорнобильська катастрофа, яка сталася 26 квітня 1986 року, залишається однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства. У тиші, що огортає покинуті вулиці Прип’яті, час наче зупинився. Трагедія продовжує відгукуватися болючими спогадами та невидимою загрозою, що лежить під ногами. Довгі роки на цьому місці природа відновлювала свої права, але також воно є і місцем, де людські помилки залишили глибокий слід.

Чорнобиль нагадує нам про крихкість людського існування та про те, що технологічний прогрес не завжди є синонімом безпеки. Він вчить нас, що відповідальність та передбачливість мають бути нашими постійними супутниками, особливо коли йдеться про використання таких потужних та небезпечних технологій, як атомна енергія.

          У цей день ми вшановуємо тих, хто ціною свого здоров’я та життя ліквідовував наслідки техногенної катастрофи. Подвиг учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, спричиненої недолугим радянським керівництвом у 1986 році, неможливо переоцінити. Ця подія є закликом людству відповідально поводитися з силами, які можуть створювати та руйнувати.

          Чорнобильська трагедія – це не просто історична подія, це урок для всіх нас. Урок про те, що наші дії мають наслідки, і що ми повинні прагнути до гармонії з природою, а не до її підкорення. Це нагадування про те, що ми повинні шанувати життя у всіх його проявах і пам’ятати про тих, хто вже не може говорити за себе. Чорнобиль залишиться в наших серцях не тільки як трагедія, але й як попередження про те, що деякі рани ніколи не загояться, а деякі уроки мають бути засвоєні раз і назавжди.

Також пам’ятаємо, що мужність, самовідданість та високий професіоналізм представників силових структур і персоналу ЧАЕС вберегли світ від повторення ядерної трагедії у 2022 році. Але ядерна загроза все ще є актуальною з боку терористичного режиму російської федерації, який нині цілком реально загрожує людській цивілізації. Очільники московського режиму не полишають спроб за будь-яку ціну підкорити Україну та час від часу погрожують застосуванням ядерної зброї в ході російсько-української війни та у відповідь на дії союзників на підтримку нашої держави. Протиставляючи себе цивілізованому світу, рф фактично шантажує його знищенням у відповідь на зусилля демократичних держав щодо встановлення миру на планеті.

У цьому контексті ми також пам’ятаємо про тих, хто став несправедливими жертвами останніх подій. Рік тому, з 24 лютого по 31 березня, Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Через це понад сотню нацгвардійців, які охороняли станцію, досі тримають у полоні. Рідні чекають на їхнє повернення додому. Нині Чорнобильська АЕС є нагадуванням про те, що мир  і безпека є крихкими, і що кожна людина має право на свободу та безпечне повернення до своєї родини. Нехай наші сподівання та побажання на їхнє найскоріше повернення стануть реальністю.

Пам’ятаймо Чорнобиль. Це не лише наша відповідальність перед минулим, але й перед майбутніми поколіннями. Нехай ця трагедія нагадує нам про важливість безпеки, відкритості та відповідальності у використанні ядерної енергії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь